Σελίδες

31.10.08

με τα μάτια της Hilal

Η Hilal Cengiz είναι Τουρκάλα. Με την Καρδίτσα τη συνδέει η αγάπη της για τη φωτογραφία. Πριν δυο-τρία χρόνια είχε κάνει μια έκθεση στην πόλη μας. Της ζήτησα να μου στείλει κάποια φωτογραφία από την Καρδίτσα και μου έστειλε κι αυτή από τη λίμνη.

21.10.08

κυνηγός νεφών

Ο Γιάννης Μιχαλού(δη)ς γεννήθηκε στην Ανάβρα Καρδίτσας και ζει στην Αθήνα.
Κι ενώ έκανε το μετα-διδακτορικό του στο Μ.Ι.Τ. (Massashusetts Institute of Technology), έπεσε στα χέρια του η αερογέλη πυριτίου, ένα υλικό που χρησιμοποιεί η NASA για τη συλλογή αστρόσκονης. Αυτό το υλικό για πρώτη φορά στον κόσμο χρησιμοποιήθηκε, καταργώντας την Ευκλείδεια γεωμετρία, στην τέχνη και στη γλυπτική.
Ο ίδιος σημειώνει πως "έψαχνε για τα σύννεφα και συνάντησε τον παράδεισο" και "πουλάει εμφιαλωμένο ουρανό" μέσω διαδικτύου με 50 ευρώ. Έλαβε το Χρυσό Φάρο στη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας, ενώ εκθέτει τα έργα του σε όλο τον κόσμο.

20.10.08

art attack

Θυμόσαστε που μιλούσαμε για τέχνη εις τον τοίχο;
Ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Βασμουλάκης "ήρθε στον κάμπο" κι έκανε μια τεράστια τοιχογραφία από αυτές που κείνος ξέρει καλά να κάνει.

“Alex Tries But Misunderstands”, 2008, μικτή τεχνική σε τοίχο
Διάκου και Σμύρνης ...
04.02-05.03.09
Ο Αλέξανδρος παρουσίασε την πρώτη έκθεση ζωγραφικής του "Hey Ho! Here We Go, Ever So High", στην αίθουσα a.antonopoulou.art στην Αθήνα. Ιδού η πρόσκληση......
Δε μοιάζει σαν να ξεκόλλησε από τον τοίχο η ίδια γυναίκα; Σαν να κουράστηκε να στέκει ορθή κι έγειρε αδύναμη...

Καλά ύψη, Αλέξανδρε!

15.10.08

λαμπρός Φιλίππου

Αυτό το παιδί το είχα προσέξει, καθώς παρουσιάζονταν τα τραγούδια του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη. Μου είχε κάνει εντύπωση το ύφος του, το στήσιμό του. Κοντό πολύ μαλλί, σκουλαρίκια, αμάνικα μπλουζάκια ή φανελάκι και δύναμη στη ματιά. (Το τραγούδι μου φαινόταν λίγο αστείο σαν στίχος: "Η Επόμενη Μέρα Ήταν ...Νύχτα". Αυτό το παιδί τελικά το είχα ξαναδεί. Ήταν ο Καρδιτσιώτης Λάμπρος Φιλίππου.
Δεν ήξερα πως ήταν ηθοποιός. Όπως δεν ήξερα πως ήταν και τραγουδιστής, εξάλλου. Δεν είχα συνειδητοποιήσει πως τον είχα δει σε συμμετοχές του σε σίριαλ, όπως ο Κόκκινος Κύκλος, ότι συνεργάστηκε με το Μιχαήλ Μαρμαρινό πέρυσι στο θέατρο, ότι έπαιξε στις ταινίες "Αγρύπνια" και "Γαλάζιο Φόρεμα".

Ε, τελικά, πήρε το βραβείο ερμηνείας. Τι άλλο να 'παιρνε δηλαδή;!

8.10.08

εγΚΑΤΑΛΗΨΗ

Διαβάζουμε στον τοπικό τύπο, σχετικά με τις καταλήψεις που έχουν κάνει μαθητές και μαθήτριες σε σχολεία του νομού μας.
Σπάνια διαβάζουμε γιατί γίνονται αυτές.
Σύμφωνα, με δηλώσεις της τοπικής διεύθυνσης εκπαίδευσης, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Νέος Αγών, αυτές γίνονται για τους παρακάτω λόγους:
"Έλλειψη εργαστηρίου χημείας σε ένα σχολείο, όπου υπάρχει μόνο εργαστήριο φυσικής -ζητούν να μην γίνεται αναπλήρωση ωρών όταν απουσιάζουν οι καθηγητές, ενώ γνωρίζουν ότι αυτό επιβάλλεται από το νόμο. Για την ασφάλεια τους πρέπει οπωσδήποτε οι ώρες να αναπληρώνονται - ζητούν να μην επιστρέφονται τα βιβλία -ζητούν μικρότερα τμήματα -σε ορισμένα σχολεία ζητούν κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου - ένα σχολείο τελεί υπό κατάληψη, γιατί οι μαθητές θεωρούν ότι τιμωρούνται με μεγάλη ευκολία -γενικά ζητούν δωρεάν δημόσια παιδεία." [η έντονη γραφή είναι δική μας]

Δεν ακούσαμε το λόγο των μαθητών/τριών, δεν ακούμε τις "κραυγές" τους προς το εκπαιδευτικό σύστημα, που ίσως είναι και πέτρες, θρανία στοιβαγμένα, βιβλία σχισμένα, άρνηση, αμφισβήτηση. Επειδή βαρέθηκαν να φοιτούν σ' ένα απαξιωμένο σχολείο, γραφειοκρατικό μηχανισμό, σ' ένα σχολείο που πάνε για να περάσει η ώρα, μόνο και μόνο για να λάβουν έναν "τίτλο". Έναν "τίτλο" που θα τον συναλλάξουν στην αγορά εργασίας, χρησιμοποιώντας το ως μέσο κοινωνικής ανέλιξης, επένδυσης "συμβολικού κεφαλαίου".
Κάτι θέλουν να πουν τα παιδιά.