Σελίδες

18.1.10

16.1.10

I ♥ KARDITSA media log [after]

σχετικό ποστ στο sekliza.blogspot.com


Δευτέρα, 18.01.10
Στο κινηματοθέατρο εξακολουθεί το αδιαχώρητο. Σε πλάνα της ταινίας βλέπουμε τοπικές εφημερίδες (ξεχωρίζοντας τους τίτλους τους) να κρέμονται στο περίπτερο του χωριού. Έτσι, κι οι τοπικές εφημερίδες ανταποδίδουν:
[το ίδιο δημοσίευμα και στις 26.01.10]
Τρίτη 19.01.10
Δημοσιεύεται (ΠΑΤΡΙΔΑ, ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ) δελτίο τύπου της ΔΗΚΕΚ: "Εντυπωσιακή προσέλευση θεατών για την ταινία" / "Περισσότεροι από 3.000 θεατές παρακολούθησαν την ταινία..." Σημειώνεται μάλιστα εμφατικά πως "το ταμείο θα παραμείνει ανοιχτό για την εξυπηρέτηση του κοινού από τις 18:30" (α' προβολή: 20:00).
Η ίδια είδηση στο ΝΕΟ ΑΓΩΝΑ τιτλοφορείται λιγότερο ενθουσιαστικά: "Και δεύτερη εβδομάδα προβολών για την ταινία..."
Πιο κριτικό το δημοσίευμα στη δικτυακή πύλη ενημέρωσης Karditsa Live.

24.01.10
Αντιρρήσεις κι εδώ.

14.1.10

I LOVE KARDITSA media log [the premier]

Τετάρτη 13.01.10, απόγευμα
Σε τοπικό blog αντιπολιτευόμενου δημοτικού συμβούλου:
"Περιεχόμενο: Πολύ ρηχό. Σενάριο φτηνό. Διακωμωδεί τη γλώσσα των κατοίκων της Καρδίτσας. Κάτι σαν το Λαζόπουλο, ας πούμε. / Δεν έχει τίποτα από Καρδίτσα. Ούτε μια φωτογραφία από το κέντρο της πόλης, το παυσίλυπο, την Άρνη. Ούτε καν μια φωτογραφία από τη Λίμνη. Προχειρότητα στο μεγαλείο."

Πέμπτη 14.01.10

Ξανά πρωτοσέλιδη η πρεμιέρα της ταινίας (ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΑΤΡΙΔΑ, ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ).
Η ΑΛΗΘΕΙΑ τη θεωρεί "διαφήμιση για την Καρδίτσα" [διαβάστε] και βρίσκει την "υπόθεση εκπληκτική", "μια θαυμάσια ταινία που προβάλει την Καρδίτσα στο πανελλήνιο". Σχετικά με τις αντιρρήσεις κάποιων σημειώνει ο εκδότης της: "Τους λέω [...] να αφήσουν κατά μέρος αυτή την «καραμέλα»". Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της ταινίας και θυμίζει σε άλλη σελίδα (συνολικά 3) παρόμοιες αντιδράσεις με την περίπτωση του ήρωα Τζίμη του Λαζόπουλου, καθώς και τις αντιδράσεις από τοπική εφημερίδα που δεν ονομάζει.
Θετική, αλλά όχι τόσο πανηγυρικά άρεσε και στην ΠΑΤΡΙΔΑ: "...είτε λιγότερο είτε περισσότερο γενικώς άρεσε σαν ταινία" και επισημαίνει τη σημαντικότητα να γίνεται στην πόλη μια επίσημη πρεμιέρα. Ωστόσο, παρόλο τον τίτλο: "Εξαιρετική φαρσοκωμωδία με πρωτότυπη σεναριακή ιδέα", διαβάζουμε: "ανεκδιήγητοι διάλογοι -σε ...'τραβηγμένη' διάλεκτο".
Ουδέτερες σχετικά οι δημοσιεύσεις στον ΠΡΩΙΝΟ ΤΥΠΟ.
Ενδιαφέρον έδειξε κι η ΓΝΩΜΗ στις εσωτερικές της σελίδες, αλλά: "...δεν μπορούμε να πούμε ότι αισθανθήκαμε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την εικόνα των Καρδιτσιώτικων χαρακτήρων. Είναι βέβαια πιστή αντιγραφή μας, αυτοί είμαστε, δεν υπερβάλλει η ταινία..." Στη συγκεκριμένη εφημερίδα διαπιστώνουμε μια τάση αυτογνωσίας: "προφορά" και "πραγματικά γεγονότα και χαρακτήρες" σε μια "ταινία που τα βγάζει όλα σε πανελλαδική θέα". Και συνεχίζοντας: "Να εξηγούμαστε δεν είμαστε όλοι έτσι, το ...παλεύουμε να μη μιλάμε με χωριάτικη προφορά!". Γι' αυτό και το κύριο ρεπορτάζ τιτλοφορείται: "...καθρεφτίζει την Καρδίτσα".
Τη δυσαρέσκειά του σημειώνει ο Αντώνης Νικολάου στο ΝΕΟ ΑΓΩΝΑ, υποσημειώνοντας τη διπλή του ιδιότητα ως συντάκτη της εφημερίδας, αλλά και μέλους της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων (βλ. Θεατρικής Σκηνής Καρδίτσας): "Κρατούμε το 'I love Karditsa', ξεχνούμε την ταινία... / Ωμοί διάλογοι για χαβαλέ, σε μια επίπεδη χωρίς έμπνευση κωμωδία και χωρίς ...Καρδίτσα!" και συνεχίζει: "ούτε ένα πλάνο της πόλης", "Καρδίτσα δε βλέπουμε!", "μόνο ως όνομα, σε μια πινακίδα!". "Η σεναριακή ιδέα ήταν ενδιαφέρουσα, αλλά στο δρόμο χάθηκαν πολλά". "Χοντράδες", "χιλιοειπωμένη", "διαλόγους κλισέ πιτσιρικαρίας", "μόνο κατάλληλη δεν είναι για παιδιά, ενώ κάποιες πιο ηλικιωμένες γυναίκες μάλλον ενοχλούνται". "...ρηχό αποτέλεσμα του χαβαλέ, μόνο για να γελάμε!". "Σκηνές γνώριμες και χιλιοπαρουσιασμένες", "τηλεοπτική συνταγή που καπελώνει τους όποιους διαλόγους..."

Οι πληροφορίες για το πού έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας συνεχίζονται και σήμερα:
- "αρκετά πλάνα κυρίως στα Κανάλια (ίσως ένα δυο γενικά με φόντο το Φανάρι)" (ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ)
- "στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη και στη Σέκλιζα" (ΓΝΩΜΗ)
- "δε θύμιζαν σε τίποτα την περιοχή της Καρδίτσας" (ΠΑΤΡΙΔΑ)
- "ένα μεγάλο μέρος του είναι γυρισμένο στην Καρδίτσα" (ΑΛΗΘΕΙΑ)

Κι άλλα στοιχεία για τους συντελεστές:
- Η Μπέσυ Μάλφα έχει καταγωγή από την Καρδίτσα (ΓΝΩΜΗ), "με ρίζες [...] από το Καλλίθηρο." (ΑΛΗΘΕΙΑ).
- "Ο Πέτρος Αποστόλου, στέλεχος της [...] ΟDEON είναι από το Κρυονέρι". (ΑΛΗΘΕΙΑ)
- Η ΓΝΩΜΗ συνεχίζει να αναφέρει τον Ιατρόπουλο ως "Δ.¨ (Δημήτρη).

Παρασκευή 15.01.10
Διαβάζουμε (ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ) για την παρουσία του δημάρχου Καρδίτσας και του προέδρου της ΔΗΚΕΚ στην πρεμιέρα της ταινίας στην Αθήνα (13.01.10) και τους βλέπουμε σε φωτογραφίες με ηθοποιούς: "μοιράστηκαν τουριστικοί οδηγοί".
Σε (αθηναϊκά) διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης διαβάσαμε σχετικά με την ίδια είδηση: "με πολύ κέφι και άφθονο τσίπουρο – προσφορά του δήμου Καρδίτσας" / "με επίτιμο προσκεκλημένο τον δήμαρχο της περιοχής Δομίνικο Βερίλη που ήρθε με... κιλά τσίπουρου!"

Αρχίζει να ζεσταίνει η σούπα.
Αυτό το post θα επικαιροποιείται που λέμε και στην Καρδίτσα.

13.1.10

I LOVE KARDITSA media log [pre-]

Ήρθε η ταινία που από καιρό συζητιέται:
"Θετικό ή αρνητικό για την Καρδίτσα;" (ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ, 10.01.10) ή παλιότερα σε blog της πόλης: "Για την τέχνη χλωμό το κόβω για την περιοχή μας πάλι καλοδεχούμενη και ευνοική η προβολή. [...] Οι σινεφίλ να μη συνεχίσουν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος anagoulas..." (KARDITSA LIVE). Ενώ στο facebook οργανώθηκαν ήδη τα αντίθετα groups υποστηρικτών και αντί (...ntropiazei tin poli mas) και στο YouTube δίνουν και παίρνουν τα σχόλια του τρέιλερ [1, 2].
Θα προσπαθήσω να κάνω ένα ημερολόγιο με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου που αφορούν στο φιλμ I LOVE KARDITSA. Ποια η στάση των μέσων μέρα με τη μέρα; Ποια η στάση της πόλης; των επίσημων αρχών;
Τρίτη 12.01.09
Ακόμα και πρωτοσέλιδο υπήρξε σε δύο εφημερίδες (ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΑΛΗΘΕΙΑ)η είδηση της συνέντευξης τύπου και της "επίσημης" πρεμιέρας του φιλμ στην πόλη μας. Τονίστηκε κιόλας πως "το "παρών θα δώσουν και οι συντελεστές" (ΑΛΗΘΕΙΑ).
Σε όλες τις εφημερίδες (8) υπήρξε σχετικό δημοσίευμα σε εσωτερική σελίδα. Σε 5 από αυτές (ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ, ΓΝΩΜΗ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ, ΑΛΗΘΕΙΑ) υπήρξε και ξεχωριστή δημοσίευση σε διπλανή στήλη ή σελίδα φωτογραφιών και αναφορών στο ξενοδοχείο -χορηγό της εκδήλωσης.

Τετάρτη 13.01.09
Οι εφημερίδες δημοσιεύουν ως πρωτοσέλιδη την είδηση της συνέντευξης τύπου και της πρεμιέρας (ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΓΝΩΜΗ, ΑΛΗΘΕΙΑ) που απ' ό,τι φαίνεται είδαν θετικά:
ΠΑΤΡΙΔΑ: "Ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό event στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο"

Διαβάζοντας και τις εσωτερικές σελίδες των περισσότερων εφημερίδων, μαθαίνουμε:
Τελικά, από τους συντελεστές της ταινίας παραβρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου:
- ο ηθοποιός Μιχάλης Ιατρόπουλος (η ΓΝΩΜΗ τον αναφέρει ως Δημήτρη Ιατρόπουλο), "δηλώνει Καρδιτσιώτης μιας και σύντομα θα παντρευτεί γυναίκα από τα μέρη μας" (ΑΛΗΘΕΙΑ)
"αναφέρθηκε στην πολύ καλή γνώση που έχει της Καρδίτσας λόγω της καταγωγής της γυναίκας του [...]" (ΓΝΩΜΗ)
- ο εκπρόσωπος της εταιρείας ODEON Πέτρος Αποστόλου
έχει καρδιτσιώτικη καταγωγή (ΑΛΗΘΕΙΑ, ΓΝΩΜΗ)
"έλκει την καταγωγή του από τους Σοφάδες" (ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ)

Οι συντελεστές είπαν:
"καλό και ποιοτικό αποτέλεσμα" / "εξαιρετική και καλαίσθητη δουλειά με πολύ χιούμορ και σαρκασμό ταυτόχρονα" (ΑΛΗΘΕΙΑ)
"Αναπαριστά τη γενναιότητα, το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό των ανθρώπων της Καρδίτσας" (ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ)
"καταπληκτική" (ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ)
"ο Καρδιτσιώτης αποδεικνύεται στο τέλος μάγκας!" (ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ)
"δεν είναι απλώς μια πλάκα που ενδεχομένως να προσβάλει την περιοχή" (ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ)

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν επίσης...
- ο δήμαρχος Καρδίτσας Δ. Βερίλλης: "Ο τίτλος [της ταινίας] αποτελεί σύνθημα για τους εργατικούς και φιλόξενους ανθρώπους της πόλης μας, αλλά και το ερέθισμα για όλους να την επισκεφθύν" (ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ).
- ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΚ Απ. Ξυδιάς: "Εκτιμώ ότι και μόνο η αναφορά του ονόματος της Καρδίτσας στη συγκεκριμένη ταινία θα δώσει επιπλέον δυναμική, θα κάνει ευρύτερα γνωστή την περιοχή μας..." (ΓΝΩΜΗ)

Άλλοι συντελεστές της ταινίας:
- Σεναριογράφος: Διονυσία Τσιτιρίδου
συντοπίτισσα σεναριογράφος (ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ)
"κατάγεται από το Καλλίθηρο" (ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ)

Άλλες πληροφορίες για την ταινία:
Η ταινία γυρίστηκε...
- στην Καρδίτσα. "Γυρίσματα έγιναν σε διάφορα χωριά του Νομού, όπως για παράδειγμα στη Σέκλιζα". (ΑΛΗΘΕΙΑ)
- "στη Σέκλιζα και διάφορα άλλα χωριά..." (ΠΑΤΡΙΔΑ)
- στη Σέκλιζα και στην Αθήνα. (ΓΝΩΜΗ)
- στη Νέα Υόρκη και στην ελληνική επαρχία (ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ)
Οι χαρακτήρες του έργου είναι "πραγματικοί" (ΓΝΩΜΗ).

Οι εφημερίδες εκτιμούν, γενικότερα, πως η ταινία...
"αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την ακόμα καλύτερη προβολή της Καρδίτσας" (ΑΛΗΘΕΙΑ)
"όσο η λέξη Καρδίτσα “παίζει” τόσο το καλύτερο" (ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ, 10.01.10)
"δεν ξέρω αν είναι καλό το έργο αλλά εγκρίνω κι επαυξάνω για τον τίτλο του" (ΠΑΤΡΙΔΑ, πατριδογνώστης)
Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι:
- "I LOVE KARDITSA καλή επιτυχία" (NEOI ΚΑΙΡΟΙ)
- "'I LOVE KARDITSA' σύνθημα για όλους..." (ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ)
[δε διαβάσαμε ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΗΧΩ]

Αυτό το post επικαιροποιείται που λέμε και στην Καρδίτσα.

2.1.10

the cover story

Μ' ένα καιρό ανοιξιάτικο, ξεπρόβαλε, καλή χρονιά! Ένα φεγγάρι που έκανε την πόλη να μοιάζει λίγο διαφορετική. Κι ένα αστέρι ξεπρόβαλε στη μέση της πλατείας, ένα αστέρι αναδύθηκε μέσα από τα νερά των ημερών.
Ουράνια φαινόμενα επί γης. Άνεμοι νότιοι και βροχές δυτικές. Ώσπου η γη ανυψώθηκε κι έγινε ουρανός. (click on the image)
Και το έδαφος καθάρισε και φάνηκε ένα ουράνιο τόξο στα πόδια σου, καθώς πατούσες στον ουρανό.Ακόμα δεν πήγατε να δείτε το AVATAR;