Σελίδες

4.7.22

"οι νεροφόροι"

 

 σκέψεις τού Δημήτρη Ντανόπουλου, διαβάζοντας και την τελική εκδοχή της ποιητικής συλλογής του Χρήστου Κολτσίδα «Νεροφόροι» (Θράκα 2021)


Έργο τριμερές

Ως τη σελίδα 23 νιώθεις πως κατεβαίνεις μαζί του από Θεσσαλονίκη – Καρδίτσα με τρένο. Περπατάς μαζί του ως το πατρικό του με τα πόδια. Ίσως μένεις και μαζί του για κάνα δυο βράδια. Μετά σε παίρνει μαζί του για ένα ταξίδι στα ορεινά. Ετοιμάσου να μπεις στο δεύτερο μέρος.

 

Πιο ψηλά, πιο βαθιά

Εκεί, στη σελίδα 23, αρχίζει ένα εσωτερικό ταξίδι, στην κορυφή του βουνού. Τέλος τ’ αστεία με την περιδιάβαση και την κινούμενη κάμερα καταγραφής του πρώτου μέρους.

Μαθαίνουμε ποιο είναι το ιδανικό ύψος των περιστάσεων (σ.25): «Χίλια οχτακόσια μέτρα απόκρυμνη σιωπή». [Εδώ, σε μια ψηφιακή αφήγηση και παρεμβατική ανάγνωση θα πρόσθετα μια φωτογραφία του Κωνσταντίνου Βασιλακάκου να κοιμάται στην κορυφή Τσμι.]

 

Ωδή στη μοναξιά

Μετά τους «Νεροφόρους», αρχίζει η ανάδυση (τρίτο μέρος). Λυτρώθηκε και μας καληνυχτίζει με αισιοδοξία, γλυκύτητα και μετρημένους φθόγγους. Σαν ν’ ακούς να σου διαβάζει τη σελίδα 28, 29, 30, 31, 32. Και άντε πάλι διάβασμα από την αρχή.

Επιστροφή στην αρχή, στο άνοιγμα του βιβλίου με τους στίχους της Μαστοράκη. Καταλαβαίνεις πως μάλλον μάς είχε εξηγήσει ο Χρήστος από την αρχή πού το πάει.

 

Υδροδιανομέας

Η πορεία του ερημίτη: Αποσύρομαι για να βρω τον εαυτό μου, αλλά δεν κρατώ το κέρδος μόνο για μένα.

Ο Χρήστος δε «φέρει» απλώς το «νερό». Το «διανέμει», ως «υδροδιανομέας» / «νεροφόρος», (κατ)έχει τη διαχείρισή του, αλλά δεν το κρατάει για τον εαυτό του. Μας το μοιράζει.

 

Ως οδοδείκτης στέκει στην ποιητική του πορεία αυτό το βιβλίο. Μας δείχνει από πού και προς τα πού να περιμένουμε την επόμενη εμφάνιση τούΧρήστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: