Σελίδες

12.6.09

"Πού 'σαι ρε Καραϊσκάκη, για να φας κανένα..."

ΑΝΘΡΑΚΑΣ
Ο δήμος Καρδίτσας, η Νομαρχία, η τοπική Εκκλησία κι η ΤΕΔΚ θα πληρώσουν τον ορείχαλκο για τον υψηλό έφιππο ανδριάντα του Καραΐσκου εις την κεντρική πλατεία της πόλης μας. Εφτά μέτρα!

ΥΔΡΟΓΟΝΟ
Κάποιοι προτίμησαν να τον τιμήσουν αλλιώς: 1. "Ωδή Στο Γεώργιο Καραϊσκάκη" (Δ. Σαββόπουλος), 2. "Η Κατάσταση Των Πραγμάτων" (Χαΐνηδες) [απ' όπου κι ο στίχος του τίτλου].

ΤΡΙΑ
Ας αρκεστούμε στην προτομή της οδού Καραϊσκάκη. Enough από έφιππους ανδριάντες σε πλατείες, φέροντες σπάθες. Τον κάναμε οδό, προτομή, έφιππο ανδριάντα στο Μαυρομάτι, μοναστήρι, αγώνα δρόμου, εκδηλώσεις στο Μουζάκι, καθωσπρέπει επίσημοι, φολκλορικές εκδηλώσεις στην Καρδίτσα.
Δεν βλέπετε που αγρίεψε το μάτι του;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρώτ' απ' όλα δεν θα πληρώσουμε μόνο τον ορείχαλκο αλλά και τον καλλιτέχνη που θα το φτιάξει (και κάποιοι λένε αρκετά ακριβά, 260.000-300.000 ευρουλάκια θα κοστίσει το όλο προτζεκτάκι). Δεύτερον, έφιππος ανδριάντας του Καραϊσκάκη δεν υπάρχει στην Καρδίτσα. Μόνο μία πεπαλαιωμένη προτομίτσα. Την οποία νομίζω η πλειοψηφία των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης κρίνουν ως πολύ λίγη ως απόδοση τιμής από την πόλη που λέει ότι γέννησε τον ήρωα (ποιητική αδεία – ακριβέστερα την πρωτεύουσα της περιοχής στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ήρωας, για να μην υπάρξουν και παρεξηγήσεις). Τρίτον, δεν βλέπω που είναι το κακό στο να συνδέσουμε την πόλη μας με το όνομα και την ιστορία ενός από τους ήρωες της χώρας μας με εκδηλώσεις, ονομασίες οδών, αγάλματα, και δεν ξέρω και εγώ πως αλλιώς. Και τέλος, εγώ προσωπικά δεν ξέρω ποια κριτήρια να χρησιμοποιήσω για να πω "enough" στις ενέργειες απόδοσης τιμής προς μία ηρωική μορφή της νεώτερης ιστορίας μας. Τώρα βέβαια, αν αυτές οι ενέργειες απόδοσης τιμής γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από διαφόρους "επίσημους" και παρατρεχάμενους, είναι μία άλλη υπόθεση. Πάντως νομίζω ότι δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε αυτά τα δυο και να φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι «αφού θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης καλύτερα να μην γίνει καθόλου»…
Αριστοτέλης

ce_ είπε...

Διαφορετική προσέγγιση.

ΠΕΖΟΣ είπε...

ΕΙΠΕΣ ΕΣΥ:
"έφιππος ανδριάντας του Καραϊσκάκη δεν υπάρχει στην Καρδίτσα".

ΛΕΩ ΕΓΩ:
"Ούτε καθιστός υπάρχει"

θΑ ΠΕΙΟ ΑΛΛΟΣ:
"Ούτε πεζός υπάρχει"

ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΔΡΙΑΝΤΕΣ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΔΕΡΦΙΑ!
ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ;