Σελίδες

14.1.10

I LOVE KARDITSA media log [the premier]

Τετάρτη 13.01.10, απόγευμα
Σε τοπικό blog αντιπολιτευόμενου δημοτικού συμβούλου:
"Περιεχόμενο: Πολύ ρηχό. Σενάριο φτηνό. Διακωμωδεί τη γλώσσα των κατοίκων της Καρδίτσας. Κάτι σαν το Λαζόπουλο, ας πούμε. / Δεν έχει τίποτα από Καρδίτσα. Ούτε μια φωτογραφία από το κέντρο της πόλης, το παυσίλυπο, την Άρνη. Ούτε καν μια φωτογραφία από τη Λίμνη. Προχειρότητα στο μεγαλείο."

Πέμπτη 14.01.10

Ξανά πρωτοσέλιδη η πρεμιέρα της ταινίας (ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΑΤΡΙΔΑ, ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ).
Η ΑΛΗΘΕΙΑ τη θεωρεί "διαφήμιση για την Καρδίτσα" [διαβάστε] και βρίσκει την "υπόθεση εκπληκτική", "μια θαυμάσια ταινία που προβάλει την Καρδίτσα στο πανελλήνιο". Σχετικά με τις αντιρρήσεις κάποιων σημειώνει ο εκδότης της: "Τους λέω [...] να αφήσουν κατά μέρος αυτή την «καραμέλα»". Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της ταινίας και θυμίζει σε άλλη σελίδα (συνολικά 3) παρόμοιες αντιδράσεις με την περίπτωση του ήρωα Τζίμη του Λαζόπουλου, καθώς και τις αντιδράσεις από τοπική εφημερίδα που δεν ονομάζει.
Θετική, αλλά όχι τόσο πανηγυρικά άρεσε και στην ΠΑΤΡΙΔΑ: "...είτε λιγότερο είτε περισσότερο γενικώς άρεσε σαν ταινία" και επισημαίνει τη σημαντικότητα να γίνεται στην πόλη μια επίσημη πρεμιέρα. Ωστόσο, παρόλο τον τίτλο: "Εξαιρετική φαρσοκωμωδία με πρωτότυπη σεναριακή ιδέα", διαβάζουμε: "ανεκδιήγητοι διάλογοι -σε ...'τραβηγμένη' διάλεκτο".
Ουδέτερες σχετικά οι δημοσιεύσεις στον ΠΡΩΙΝΟ ΤΥΠΟ.
Ενδιαφέρον έδειξε κι η ΓΝΩΜΗ στις εσωτερικές της σελίδες, αλλά: "...δεν μπορούμε να πούμε ότι αισθανθήκαμε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την εικόνα των Καρδιτσιώτικων χαρακτήρων. Είναι βέβαια πιστή αντιγραφή μας, αυτοί είμαστε, δεν υπερβάλλει η ταινία..." Στη συγκεκριμένη εφημερίδα διαπιστώνουμε μια τάση αυτογνωσίας: "προφορά" και "πραγματικά γεγονότα και χαρακτήρες" σε μια "ταινία που τα βγάζει όλα σε πανελλαδική θέα". Και συνεχίζοντας: "Να εξηγούμαστε δεν είμαστε όλοι έτσι, το ...παλεύουμε να μη μιλάμε με χωριάτικη προφορά!". Γι' αυτό και το κύριο ρεπορτάζ τιτλοφορείται: "...καθρεφτίζει την Καρδίτσα".
Τη δυσαρέσκειά του σημειώνει ο Αντώνης Νικολάου στο ΝΕΟ ΑΓΩΝΑ, υποσημειώνοντας τη διπλή του ιδιότητα ως συντάκτη της εφημερίδας, αλλά και μέλους της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων (βλ. Θεατρικής Σκηνής Καρδίτσας): "Κρατούμε το 'I love Karditsa', ξεχνούμε την ταινία... / Ωμοί διάλογοι για χαβαλέ, σε μια επίπεδη χωρίς έμπνευση κωμωδία και χωρίς ...Καρδίτσα!" και συνεχίζει: "ούτε ένα πλάνο της πόλης", "Καρδίτσα δε βλέπουμε!", "μόνο ως όνομα, σε μια πινακίδα!". "Η σεναριακή ιδέα ήταν ενδιαφέρουσα, αλλά στο δρόμο χάθηκαν πολλά". "Χοντράδες", "χιλιοειπωμένη", "διαλόγους κλισέ πιτσιρικαρίας", "μόνο κατάλληλη δεν είναι για παιδιά, ενώ κάποιες πιο ηλικιωμένες γυναίκες μάλλον ενοχλούνται". "...ρηχό αποτέλεσμα του χαβαλέ, μόνο για να γελάμε!". "Σκηνές γνώριμες και χιλιοπαρουσιασμένες", "τηλεοπτική συνταγή που καπελώνει τους όποιους διαλόγους..."

Οι πληροφορίες για το πού έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας συνεχίζονται και σήμερα:
- "αρκετά πλάνα κυρίως στα Κανάλια (ίσως ένα δυο γενικά με φόντο το Φανάρι)" (ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ)
- "στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη και στη Σέκλιζα" (ΓΝΩΜΗ)
- "δε θύμιζαν σε τίποτα την περιοχή της Καρδίτσας" (ΠΑΤΡΙΔΑ)
- "ένα μεγάλο μέρος του είναι γυρισμένο στην Καρδίτσα" (ΑΛΗΘΕΙΑ)

Κι άλλα στοιχεία για τους συντελεστές:
- Η Μπέσυ Μάλφα έχει καταγωγή από την Καρδίτσα (ΓΝΩΜΗ), "με ρίζες [...] από το Καλλίθηρο." (ΑΛΗΘΕΙΑ).
- "Ο Πέτρος Αποστόλου, στέλεχος της [...] ΟDEON είναι από το Κρυονέρι". (ΑΛΗΘΕΙΑ)
- Η ΓΝΩΜΗ συνεχίζει να αναφέρει τον Ιατρόπουλο ως "Δ.¨ (Δημήτρη).

Παρασκευή 15.01.10
Διαβάζουμε (ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ) για την παρουσία του δημάρχου Καρδίτσας και του προέδρου της ΔΗΚΕΚ στην πρεμιέρα της ταινίας στην Αθήνα (13.01.10) και τους βλέπουμε σε φωτογραφίες με ηθοποιούς: "μοιράστηκαν τουριστικοί οδηγοί".
Σε (αθηναϊκά) διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης διαβάσαμε σχετικά με την ίδια είδηση: "με πολύ κέφι και άφθονο τσίπουρο – προσφορά του δήμου Καρδίτσας" / "με επίτιμο προσκεκλημένο τον δήμαρχο της περιοχής Δομίνικο Βερίλη που ήρθε με... κιλά τσίπουρου!"

Αρχίζει να ζεσταίνει η σούπα.
Αυτό το post θα επικαιροποιείται που λέμε και στην Καρδίτσα.

1 σχόλιο:

Bill είπε...

Όλοι που συμμετήχαν στην ταινία έχουν ρίζες απο στην Καρδίτσα?