Σελίδες

31.3.13

μια λόγια βαρώνη από την Καρδίτσα

Η πόλη έχει επώνυμα αγάλματα ανδρειωμένων που κρατούν σπαθιά κι έχουν μουστάκια. Για τις γυναίκες παρατίθενται ανώνυμα, όπως η Μάνα, και μυθικά, όπως οι Μούσες. Ποια είναι η πιο διάσημη Καρδιτσιώτισσα; Η Έλενα Παπαρίζου μήπως; Τι θα λέγατε στον αστερισμό να προσθέσουμε μια λόγια;
Μοιάζει με πρωταπριλιάτικο ψέμα [αντιγράφουμε από τη wikipedia]:
 
Η Βαρώνη Ροδάνθη Νικολάου Κεφαλά (1792-1874) υπήρξε Ελληνίδα λόγια του 19ου αιώνα.
Το γένος Κοντογιώργη, καταγόταν από την Καρδίτσα. Ήταν η τρίτη θυγατέρα του εμπόρου καπνών Θεόδωρου Κοντογιώργη. Από νεαρή ηλικία επέδειξε ζήλο στα γράμματα. Διδάχτηκε κατ' οίκον τα πρώτα γράμματα, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή στις αστικές οικογένειες, καθώς επίσης και γαλλικά και μουσική (έπαιζε με δεξιοτεχνία το κλειδοκύμβαλο). Το πατρικό σπίτι της επισκέφτηκε ο Άγγλος περιηγητής Leake περί το 1810. Η μικρή Ροδάνθη σημείωσε τις εντυπώσεις της στο ημερολόγιο της. Μετά την Επανάσταση η οικογένεια μετοίκησε στην Αθήνα. Ο πατέρας της είχε πλούσια βιβλιοθήκη, πράγμα που ενδυνάμωσε τη φιλομάθεια και το ταλέντο της, που από νωρίς είχε επιδείξει στην ποίηση, συνθέτοντας ήδη τα πρώτα της πατριωτικά σονέτα σε ηλικία δεκαπέντε ετών. Το 1827 νυμφεύθηκε τον κτηματία Βαρώνο Νικόλαο Κεφαλά, γόνο παλαιοβυζαντινής αρχοντικής οικογένειας της Θεσσαλίας και μετοίκησε στο αρχοντικό της οικογένειας στο τσιφλίκι της Μαγούλας. Μαζί του απέκτησε μια πολυμελή οικογένεια. Παρά το γεγονός πως έγραφε ποίηση καθ' όλη τη διάρκεια της μακράς ζωή της, καμία ποιητική της συλλογή δεν εκδόθηκε (ενώ ελάχιστα από τα γραπτά της διασώθηκαν και αυτά στα γαλλικά). Άλλωστε, οι γυναίκες των αστικών οικογενειών το 19ο αι. στην Ελλάδα δεν μπορούσαν να διακριθούν εύκολα στις ανδροκρατούμενες τέχνες. Παρόλα αυτά προσπάθησε για δεκαετίες, ιδρύοντας ένα μικρό άτυπο σχολείο στο φέουδο του συζύγου της, να διδάξει τα παιδιά των κολίγων της Θεσσαλίας. Η οικογένεια επλήγη με τον μεγάλο ξεσηκωμό των κολίγων χάνοντας σημαντικό κομμάτι της γης και των κεκτημένων πατροπαράδοτων προνομίων της. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε ως χήρα στην Αθήνα, όπου επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φιλολογικούς κύκλους και συγκαταλλέγεται ανάμεσα στις πνευματικές και φιλάνθρωπους κυρίες της εποχής. Το αρχοντικό της Μαγούλας καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού το 1897.

[μήπως είναι παιχνίδι του διαδικτύου; πέρα από τη συγκεκριμένη σελίδα δε βρήκα αλλού αναφορά στη λόγια Ροδάνθη]
Αναζητούνται απόγονοι προς επιβεβαίωση των πληροφοριών. Να δικαιωθεί η Ροδάνθη και να της αποδοθούν τιμές: δρόμος, πλατεία, εκδήλωση πνευματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: